در صنایعی که جابجایی مواد در ظرفیتهای بالا و یا عرض زیاد انجام می شود، جرثقیلهای جفت پل سقفی بیشتر از جرثقیلهای تک پل سقفی کاربرد دارند. این جرثقیلها دارای دو پل با راهبر طولی است که وینچ بالابر با استفاده از یک کالسکه در عرض دو پل جرثقیل حرکت می کند.
جرثقیلهای جفت پل سقفی با وجود هزینه جزئی بالاتر، دارای مزیتهای بالایی نسبت به جرثقیلهای تک پل هستند که کاربرد آنها را در صنایع مختلف افزایش داده است. برخی از مزایای این جرثقیلها عبارتند از:
- ارتفاع قلاب مفید بیشتر نسبت به جرثقیلهای تک پل سقفی
- توان جابجایی مواد با ظرفیتهای بالاتر
- توان جابجایی مواد در سالنهای با عرض بالا
- دسترسی آسانتر به وینچ بالابر و کالسکه حرکت عرضی جهت تعمیرات و نگهداری
- قابلیت نصب سریعتر و آسانتر راهرو، مگنت، چنگک، کابین و سایر تجهیزات جانبی
- امکان نصب درسازه هایی با ارتفاع زیاد
- توانایی در دسترسی به سرعتهای حرکتی بالاتر
با توجه به خصوصیات جرثقیلهای جفت پل سقفی، در سالنهایی با دهانه بالاتر از 15 متر و ظرفیتهای بالای 10 تن، استفاده از این نوع جرثقیل توصیه می گردد. در این جرثقیلها بدلیل قرارگیری قلاب در بین دو پل، امکان رسیدن به بیشترین ارتفاع مفید در مقایسه با جرثقیلهای دیگر وجود دارد. بهمین دلیل در مواردی که ارتفاع سالن کم باشد، در ظرفیتهای پایین و دهانه های کم نیز جهت رسیدن به ارتفاع ماکزیمم، بجای ساخت جرثقیل تک پل، جرثقیل سقفی بصورت جفت پل ساخته می شود.
اتصال پل به راهبرهای طولی با توجه به نیاز مشتری با روشهای مختلف صورت می گیرد. این روشها اجازه رسیدن به فضای مفید بهینه را می دهد. در صورتیکه فاصله بین کنسول ها از سقف کم باشد بشدت حرکت عرضی محدود می گردد بنابراین توصیه می گردد حداقل فاصله لازم در زمان ساخت سوله رعایت گردد. در مواقعی که فاصله کنسول تا سقف زیاد باشد با تغییر روش اتصال پلها به راهبر طولی امکان بالا بردن ارتفاع پلها با رونشین کردن پلها وجود دارد اما در صورتیکه این فاصله کمتر از میزان مورد نیاز باشد مانع از حرکت کالسکه عرضی تا نزدیکترین نقطه ممکن به اطراف می شود. البته در این شرایط روشهایی همچون ساخت کالسکه بصورت خورجینی و یا بستن وینچ بالابر بصورت آویز از کالسکه حرکت عرضی امکان پذیر است که شامل هزینه بالاتر و مشکلاتی در نصب، تعمیر و نگهداری می گردد.
یکی از بزرگترین محاسن جرثقیلهای جفت پل سقفی، تطابق با نیازهای صنایع مختلف از قبیل صنایع فولاد، ریخته گری، صنایع سنگین ماشین سازی، نیروگاه ها و ... می باشد. در صنایعی که از سرعتهای حرکتی بالا و یا دقت بالا و توقفهای سریع استفاده می شود و یا قطعات حساس با ضریب اطمینان بالا جابجا می شوند، جرثقیلهای جفت پل انتخاب مناسبتری می باشند.